45% от компаниите в България възнамеряват да увеличат дългосрочно възможността за

...
45% от компаниите в България възнамеряват да увеличат дългосрочно възможността за
Коментари Харесай

45% от компаниите в България готови да запазят възможностите за дистанционна работа

45% от фирмите в България имат намерение да усилят дълготрайно възможността за отдалечена работа, само че към момента не са създали тактика за това, до момента в който 39% към този момент имат проект или работят интензивно по него. Това сочи изследване за гъвкавото работно време “Thrive HR Voice 2021 “ на Mercer Marsh Benefits (MMB), част от Marsh & McLennan Companies.  То наблюдава как компаниите в България реагират на „ новото обикновено “ в изискванията на Covid-19 и включва данни от общо 207 компании.

Много корпорации към този момент са разкрили, че ключът към отговаряща на бъдещето фирмена просвета е в това да дадеш избор на чиновниците - като се стартира от мястото, където те могат да работят. Ето за какво 46% от бизнес организациите дават възможност хората сами да решат какъв брой дни да са в офиса, а 13% от тях оповестяват, че ще дават благоприятни условия за отдалечена работа без ограничавания, до момента в който 17% са подготвени да дадат опция за отдалечена работа за половината от общото работно време на техните чиновници.

Като цяло наклонността във всяка промишленост се отсрочва според от съответния тип работа и оперативния бизнес на всяка компания. За повече от 76% от организациите в България еластичност като тип контракт за наетите служащи, както и променливи работни седмици, остават неприложими. Тази местна наклонност е много надалеч от прогнозата, която Mercer Global Talent Trends Summary регистрира. Според 77 на 100 от интервюираните изпълнителни шефове в международен мащаб през идващите 3 години забележителна част от работната мощ ще се състои от хора на свободна практика. Резултатите за България сочат, че служащите на свободна процедура са били употребявани в 27% от високотехнологичните компании преди Covid-19 и от този момент се разрастват.

Най-често фирмите в страната обезпечават или възвръщат разноски за преносими компютри (95%) и монитори (74%). Въпреки обстоятелството, че българският Кодекс на труда е по-изгоден за чиновниците, като работодателят има задължението да обезпечава всички комунални услуги, интернет, електричество и други, единствено 25% от работодателите заплащат такива разноски. Междувременно множеството компании (82%) са трансферирали съществуващо офис съоръжение за своите хора, работещи отдалечено, до момента в който 20% възвръщат разноските въз основа на разписки, а 10% от организациите дават еднократни заплащания. Преведено в цифри, междинната сума за еднократни заплащания е  714 лева (по данни, предоставени от 11 компании). 54 лв. е сумата, която 3 компании дават като месечно заплащане. В актуалната среда това, което фирмите виждат като значително, е трупането на повече опит в новите условия за работа. От 16 благоприятни условия, които могат да отбележат, участниците в изследването се концентрират най-много върху културата, разбирането и удобството на отдалечено работно място. Важно е да се означи, че фирмите са наясно с обстоятелството, че преструктурирането на метода на работа в организацията като цяло ще повлияе и на всеки човек, който работи за нея, като това включва и здравето благосъстоянието или характерни потребности на чиновниците при работа от разстояние.

След стрес-теста, заложен от пандемията от COVID-19 за типа и метода на работа в международен мащаб гъвкавостта на фирмите остава основна и в идните пост-пандемични условия. Корпорациите ще би трябвало да преразгледат и променят своите политики и разпореждания за човешките запаси, тъй че да обезпечат успеваемост в работата от отдалеченост, гласи главният извод от изследването.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР